Świeży miód 2019

Koniec maja i cały czerwiec to czas  wybierania miodu.

W ostatnim tygodniu został pozyskany od pszczół w tradycyjny sposób miód lipowy. 

Pszczoły wytwarzają miód i magazynują go w ulu na specjalnych woskowych plastrach, które pszczelarz wybiera i wkłada do tradycyjnego urządzenia zwanego miodarką. Kręcąc korbą wprawia wnętrze miodarki z miodowymi plastrami w ruch wirowy, który powoduje wypłynięcie  miodu wprost do słoika.  Droga z ula do słoika jest tak krótka, że miód zachowuje wszystkie swe cenne właściwości. 

Miód lipowy posiada intensywny, charakterystyczny aromat, przypominającym zapach kwiatów lipy. W smaku słodki, lekko pikantny, koloru od żółtego po bursztynowy.

Miód lipowy zawiera glukozę, dużo fruktozy, olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki i enzymy. Jest również źródłem witamin z grupy B, potasu, magnezu, chloru i manganu. 

 

Właściwości miodu lipowego:

- likwiduje obrzęki,

- obniża ciśnienie tętnicze krwi,

- działa uspokajająco,

- działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie,

- redukuje bezsenność,

- obniża poziom stresu,

mogą go spożywać pomocniczo osoby z chorobami układu krążenia.

Swym działaniem wspiera również leczenie schorzeń układu moczowo-płciowego i chorób reumatycznych. By zachować wszystkie cenne właściwości miodu lipowego, należy go spożywać w odpowiedni sposób. Najwięcej właściwości zachowuje się, gdy miód dajemy pod język i trzymamy tam przez chwilę, aby do organizmu wchłonęły się różne cenne składniki, zwłaszcza enzymy, zanim ulegną dezaktywacji w żołądku. Jeśli słodzimy miodem, nigdy nie dodawajmy go do napojów gorących, gdyż temperatura powyżej 60°C dezaktywuje większość cennych składników leczniczych miodu. 

miód Gniezno Trzemeszno Witkowo

<< Wróć do strony głównej

17 czerwca 2019