Koniec maja i cały czerwiec to czas wybierania miodu.
W ostatnim tygodniu został pozyskany od pszczół w tradycyjny sposób miód lipowy.
Pszczoły wytwarzają miód i magazynują go w ulu na specjalnych woskowych plastrach, które pszczelarz wybiera i wkłada do tradycyjnego urządzenia zwanego miodarką. Kręcąc korbą wprawia wnętrze miodarki z miodowymi plastrami w ruch wirowy, który powoduje wypłynięcie miodu wprost do słoika. Droga z ula do słoika jest tak krótka, że miód zachowuje wszystkie swe cenne właściwości.
Miód lipowy posiada intensywny, charakterystyczny aromat, przypominającym zapach kwiatów lipy. W smaku słodki, lekko pikantny, koloru od żółtego po bursztynowy.
Miód lipowy zawiera glukozę, dużo fruktozy, olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki i enzymy. Jest również źródłem witamin z grupy B, potasu, magnezu, chloru i manganu.
Właściwości miodu lipowego:
- likwiduje obrzęki,
- obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- działa uspokajająco,
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie,
- redukuje bezsenność,
- obniża poziom stresu,
mogą go spożywać pomocniczo osoby z chorobami układu krążenia.
Swym działaniem wspiera również leczenie schorzeń układu moczowo-płciowego i chorób reumatycznych. By zachować wszystkie cenne właściwości miodu lipowego, należy go spożywać w odpowiedni sposób. Najwięcej właściwości zachowuje się, gdy miód dajemy pod język i trzymamy tam przez chwilę, aby do organizmu wchłonęły się różne cenne składniki, zwłaszcza enzymy, zanim ulegną dezaktywacji w żołądku. Jeśli słodzimy miodem, nigdy nie dodawajmy go do napojów gorących, gdyż temperatura powyżej 60°C dezaktywuje większość cennych składników leczniczych miodu.